Please use this identifier to cite or link to this item: http://elar.uspu.ru/handle/uspu/13497
Title: Методика разработки профессионально-ориентированного учебника по французскому языку
Other Titles: Methodology of Developing a Professionally-Oriented Course Book for French as a Second Foreign Language
Authors: Ерофеева, Е. В.
Скопова, Л. В.
Erofeeva, E. V.
Skopova, L. V.
Issue Date: 2020
Publisher: Уральский государственный педагогический университет
Citation: Ерофеева Е. В. Методика разработки профессионально-ориентированного учебника по французскому языку / Е. В. Ерофеева, Л. В. Скопова // Филологический класс. — 2020. — Т. 25, № 1. — С. 153-163.
Abstract: В статье анализируются проблемы подготовки и создания профессионально-ориентированного учебника по французскому языку как второму иностранному, учитывая, что аутентичные учебные пособия представляют сложности для начального уровня обучения русскоязычных студентов. Цель разработки специализированного учебника по второму иностранному языку в профессиональной сфере отвечает заказу современного российского общества на подготовку бакалавров неязыковых специальностей, владеющих несколькими иностранными языками в сфере своей профессиональной деятельности и недостатком специалистов такого уровня, что подтверждает актуальность исследования. Разработаны Рабочая программа по французскому языку как второму иностранному для студентов экономического университета специальности «Ресторанная деятельность», а также экспериментальный учебник, целью которых является усвоение иноязычных коммуникативных компетенций, необходимых в данной профессии. В статье объективно исследуются специфика и трудности в организации процесса обучения французскому языку как второму иностранному после английского или немецкого языков. Детально изучаются цели, принципы, методы и приемы профессионально-ориентированного обучения основным видам речевой деятельности, представленные в отечественной и зарубежной методической литературе. Представлен и научно аргументирован отбор содержания и методическая организация учебных материалов разработанного учебника. Авторы использовали различные методы научного исследования: изучение аутентичных учебников и материалов по специальности, сравнительный анализ, анкетирование, опытное обучение и эксперимент. Анализ результатов эксперимента и опытного обучения наглядно показал высокий уровень успеваемости и овладения коммуникативной компетенцией французского языка в экспериментальных группах.
The article analyzes the problems of preparing and creating a professionally oriented course book on French as a second foreign language, taking into account that authentic teaching materials are difficult for elementary level Russian-speaking students. The purpose of developing a specialized course book on a second foreign language in the professional sphere is in line with the modern Russian society demand for training bachelors of non-linguistic majors who can speak several foreign languages in their field. This demand is explained by the lack of such specialists, which confirms the relevance of the study. “Syllabus for teaching French as a second foreign language for students of the economic university majoring in restaurant business” has been designed as well as an experimental course book, the purpose of which is the acquisition of specific foreign-language communicative competencies required in this professional field. The article objectively explores the specificity and difficulties in organizing the process of teaching French as a second foreign language after English or German. The authors explored in detail goals, principles, methods and techniques of professionally-oriented training in language activities, presented in national and foreign methodological literature. The authors presented and gave scientific reasons for content selection and methodological organization of educational materials in their course book. The authors used various methods of scientific research: the study of authentic course books and materials in Restaurant Business, comparative analysis, questionnaires, experiential learning and experiment. The analysis of the experiment and experiential learning results clearly showed a high level of performance and mastery of the communicative competence in the experimental groups.
Keywords: ФРАНЦУЗСКИЙ ЯЗЫК
ВТОРОЙ ИНОСТРАННЫЙ ЯЗЫК
МЕТОДИКА ПРЕПОДАВАНИЯ ФРАНЦУЗСКОГО ЯЗЫКА
МЕТОДИКА ФРАНЦУЗСКОГО ЯЗЫКА В ВУЗЕ
СТУДЕНТЫ
УЧЕБНАЯ ЛИТЕРАТУРА
УЧЕБНИКИ ПО ФРАНЦУЗСКОМУ ЯЗЫКУ
ПРОФЕССИОНАЛЬНО-ОРИЕНТИРОВАННОЕ ОБУЧЕНИЕ
РЕСТОРАННЫЙ СЕРВИС
ИНОЯЗЫЧНЫЕ КОМПЕТЕНЦИИ
КОММУНИКАТИВНЫЕ КОМПЕТЕНЦИИ
FRENCH LANGUAGE
SECOND FOREIGN LANGUAGE
METHODS OF TEACHING FRENCH
METHODS OF TEACHING FRENCH AT HIGHER SCHOOL
STUDENTS
DIDACTIC LITERATURE
FRENCH TEXTBOOKS
VOCATIONALLY ORIENTED TEACHING
RESTAURANT SERVICE
FOREIGN LANGUAGE COMPETENCES
COMMUNICATIVE COMPETENCES
URI: http://elar.uspu.ru/handle/uspu/13497
DOI: 10.26170/fk20-01-15
Origin: Филологический класс. 2020. Т. 25, № 1
Appears in Collections:Филологический класс

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
fkls-2020-01-15.pdf254,37 kBAdobe PDFView/Open



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.